قدرت تصمیم گیری چیست؟

قدرت تصمیم گیری چیست؟

همه ما در زندگی با شرایط و موقعیت‌های مختلفی مواجه می‌شویم. شرایطی که در آنها چاره‌ای جز اتخاذ یک تصمیم واحد نداریم. اگرچه ممکن است برای یک موقعیت خاص چندین گزینه مختلف وجود داشته باشد، اما در نهایت این ما هستیم که باید با انتخاب یکی از گزینه‌ها، مسئولیت اتفاقاتی که با انتخاب این گزینه در آینده نیز متوجه ما خواهد بود را برعهده بگیریم. اینجا است که ممکن است برخی از ما در تصمیم‌گیری دچار اشتباه شویم و یا نتوانیم تصمیمات درستی را در زمان مناسب داشته باشیم. به دلیل اهمیت بسیار زیاد این مبحث، در ادامه این مطلب قصد داریم تا به معرفی قدرت تصمیم گیری بپردازیم.

اهمیت داشتن قدرت تصمیم گیری در زندگی

قدرت تصمیم گیری فرآیندی است که در آن با تشخیص یک تصمیم، جمع‌آوری اطلاعات مورد نیاز و ارزیابی راه‌حل‌های جایگزین، به اتخاذ یک تصمیم می‌پردازیم. اگرچه ممکن است در نگاه اول برای برخی از افراد فرآیند تصمیم‌گیری کمی ساده به نظر برسد، اما در واقعیت شرایط به این سادگی‌ها هم نیست. بیایید با هم به یک مثال که ممکن است در زندگی برای اغلب ما اتفاق ‌بیافتد نگاهی بیاندازیم.

تصور کنید شما یک دوست بسیار صمیمی دارید و سال‌ها است که از دوران مدرسه همدیگر را می‌شناسید. اکنون بعد از گذشت حدود 20 سال دوستتان از شما می‌خواهد که ماشین خود را برای مسافرتی چند روزه به وی قرض بدهید. از طرف دیگر شما هرگز دوست ندارید کسی از خودرو شخصی شما استفاده کند. مخصوصا که فردی بسیار حساس نیز هستید! حال نظر شما درباره این موقعیت چیست؟ آیا هنوز هم فکر می‌کنید داشتن قدرت تصمیم گیری کار ساده‌ای است؟

بیشتر بخوانید: خصوصیات یک مدیر خوب

اهمیت داشتن قدرت تصمیم گیری

اما گاهی لزوم داشتن قدرت تصمیم‌گیری، اهمیت خود را در شرایط بسیار جدی‌تر زندگی به ما نشان می‌دهد. توجه شما را به مثال‌های زیر- که تصمیم‌گیری در این شرایط می‌تواند بسیار با اهمیت باشد- جلب می‌کنیم:

–         در کنکور سراسری قبول شده‌اید و باید در زمان بسیار کمی، رشته تحصیلی خود را انتخاب کنید.

–         تصمیم به ازدواج گرفته‌اید اما در انتخاب یک فرد مناسب برای زندگی خود دچار تردید هستید.

–         در انتخاب یک مسیر شغلی مناسب نیاز به تصمیم‌گیری فوری دارید.

–         باید بین ادامه تحصیل و پیشرفت شغلی تنها یک گزینه را انتخاب کنید.

مراحل موجود در فرآیند قدرت تصمیم گیری

مراحل فرآیند تصمیم گیری

در ادامه 7 مرحله اساسی برای تصمیم‌‌گیری را بیان می‌کنیم:

1.  تشخیص تصمیم

2.  جمع‌آوری اطلاعات مرتبط و مورد نیاز برای تصمیم‌گیری

3.  شناسایی گزینه‌های مختلف

4.  بررسی شواهد

5.  انتخاب یک گزینه از بین گزینه‌های موجود

6.   برداشتن گام‌های لازم

7.  انداختن نگاهی دوباره به تصمیم اتخاذ شده و بررسی نتایج و عواقب احتمالی

ذکر این نکته ضروری است که گاهی ممکن است چنان از انتخاب خود مطمئن باشیم که دیگر به انجام تمام مرحله ذکر شده در این بخش نیازی نباشد. اما همواره می‌توانید برای گرفتن تصمیمی معقولانه و درست، مراحل مورد اشاره در بالا را مورد توجه قرار دهید.

کلام آخر

در این مقاله تعریفی از قدرت تصمیم گیری را بیان نمودیم. همچنین با بیان اهمیت داشت قدرت لازم برای تصمیم‌گیری، 7 مرحله کلیدی برای اتخاذ تصمیمات مناسب را نیز معرفی کردیم.

لینک منبع: umassd.edu

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.